Мінеральні води України
Мінеральні води України

Міне­раль­ні води Укра­ї­ни

Води під­зем­ні міне­раль­ні – це при­ро­дні під­зем­ні води, що хара­кте­ри­зу­ю­ться пев­ним і ста­біль­ним фізи­ко-хімі­чним скла­дом, вмі­стом біо­ло­гі­чно актив­них ком­по­нен­тів та спо­лук від­по­від­но до кон­ди­цій, уста­нов­ле­них для кожно­го родо­ви­ща, які вико­ри­сто­ву­ють без дода­тко­во­го обро­бля­н­ня, яке може впли­ну­ти на хімі­чний склад та мікро­біо­ло­гі­чні вла­сти­во­сті.

Міне­раль­ні під­зем­ні води за при­зна­че­н­ням поді­ля­ють на ліку­валь­ні, ліку­валь­но-сто­ло­ві і при­ро­дно-сто­ло­ві.

Укра­ї­на воло­діє уні­каль­ним гідро­мі­не­раль­ним потен­ці­а­лом. Окрім міне­раль­них вод при­ро­дно-сто­ло­вих, які по суті є питною водою доброї яко­сті, у нашій дер­жа­ві роз­по­всю­дже­ні ліку­валь­ні і ліку­валь­но-сто­ло­ві міне­раль­ні води 15 типів із спе­ци­фі­чни­ми ком­по­нен­та­ми та вла­сти­во­стя­ми і 4 типи — без спе­ци­фі­чних ком­по­нен­тів і вла­сти­во­стей.

За ліку­валь­ни­ми вла­сти­во­стя­ми най­біль­шу цін­ність мають води із спе­ци­фі­чни­ми ком­по­нен­та­ми та вла­сти­во­стя­ми.

Уні­каль­ні родо­ви­ща міне­раль­них під­зем­них вод роз­та­шо­ва­ні в Закар­пат­ській, Львів­ській, Хмель­ни­цькій, Тер­но­піль­ській та Доне­цькій обла­стях. Роз­ма­ї­т­тя міне­раль­них вод Укра­ї­ни вра­жає. В нашій кра­ї­ні роз­мі­ще­но 28 родо­вищ вугле­ки­слих вод, 30 родо­вищ радо­но­вих вод, 20 родо­вищ з під­ви­ще­ним вмі­стом орга­ні­чних речо­вин (типу Нафту­сі), 23 родо­ви­ща бром­них вод, 12 родо­вищ суль­фі­дних вод тощо.

В Укра­ї­ні екс­плу­а­та­цій­ні запа­си міне­раль­них вод роз­ві­да­ні по 329 ділян­ках у межах 253 родо­вищ.

Загаль­на сума екс­плу­а­та­цій­них запа­сів міне­раль­них вод ста­но­вить май­же 97000, 00 м3/добу, з них міне­раль­ні ліку­валь­ні та ліку­валь­но-сто­ло­ві під­зем­ні води роз­ві­да­ні на 172 родо­ви­щах із загаль­ною кіль­кі­стю запа­сів май­же 71 000 м3/добу.Нині сере­дньо­до­бо­вий видо­бу­ток за рік по Укра­ї­ні ста­но­вить мен­ше 10% від затвер­дже­них запа­сів.

Однак слід заува­жи­ти, що водно­час, через пору­ше­н­ня умов фор­му­ва­н­ня родо­вищ міне­раль­них вод вна­слі­док техно­ген­но­го втру­ча­н­ня на низ­ці родо­вищ спо­сте­рі­га­ю­ться нега­тив­ні про­це­си висна­же­н­ня і забру­дне­н­ня водо­но­сних гори­зон­тів, втра­ти уні­каль­них вла­сти­во­стей міне­раль­них вод у про­це­сі екс­плу­а­та­ції родо­вищ. Це пере­дов­сім сто­су­є­ться уні­каль­них родо­вищ вугле­ки­слих міне­раль­них вод Закар­па­т­тя.

Зага­лом в Укра­ї­ні існу­ють всі перед­умо­ви для сут­тє­во­го наро­щу­ва­н­ня гідро­мі­не­раль­ної бази і збіль­ше­н­ня видо­бу­ва­н­ня міне­раль­них вод, яке не лише спри­я­ти­ме оздо­ров­лен­ню наро­ду Укра­ї­ни, роз­ви­тку попу­ляр­но­го нині вну­трі­шньо­го тури­зму, а й може зна­чно під­ви­щи­ти інве­сти­цій­ну та тури­сти­чну при­ва­бли­вість нашої дер­жа­ви на між­на­ро­дно­му рин­ку.